Znacie na pewno takie powiedzenie , że „wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz”.
W błędzie są ci, którzy myślą , że chodzi tu tylko o muchomory i inne trujące . Jedząc smażone czy duszone grzyby jadalne również możemy mieć poważne problemy zdrowotne zwłaszcza gdy grzybowe danie popijemy alkoholem i to obojętnie w jakiej postaci …piwa , wina czy wódki. Grzyby mają taką specyficzną odmianę białka , które ścina się w połączeniu z alkoholem . Stają się one wówczas niestrawne . Taki stan powoduje poważne kłopoty trawienne, ale nie prowadzi do ciężkich powikłań. Te zdarzają się, kiedy zje się czernidłaka pospolitego. Ten jadalny , smaczny grzyb jest bardzo pospolity , występuje dość często zarówno w lasach jak i na łąkach czy w ogrodach. Zawiera on korynę – toksynę blokującą rozkład alkoholu w ludzkim organizmie. Co najmniej dwa dni przed i dwa dni po spożyciu tego grzyba nie należy brać do ust alkoholu , nawet w bardzo niewielkich ilościach (np. w kroplach ziołowych) ponieważ dochodzi wtedy do gwałtownych reakcji, które, zależnie od okoliczności, mogą doprowadzić nawet do śmierci. Pierwsze oznaki zatrucia pojawiają się już w czasie od kilka minut do 1 godz.
___________________________
0 komentarze:
Prześlij komentarz