Subscribe:

Ads 468x60px

ad



Dołącz Do Grona Moich Znajomych Teraz Za Darmo i Zarabiaj :)
Dołącz do FutureNet! »»

niedziela, 5 czerwca 2016

Szkodliwe połączenia: czerwone mięso + wino = ryzyko anemii

Czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, dziczyzna itp.) stanowią źródło białka, cynku, witaminy B12 oraz żelaza.

Starsze podręczniki zalecają podawać do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny wytrawne czerwone wino (młodsze nie są już tak rygorystyczne w doborze trunków). Znawcy sztuki kulinarnej twierdzą, że smaki trunku i mięsa idealnie ze sobą współgrają. Jednak dietetycy nie są już tak bardzo zachwyceni takim połączeniem. Garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Z czym zatem się to wiąże ?... z ryzykiem anemii..Za połączeniem czerwonego wina z ciemnym mięsem przemawiają zatem względy smakowe, ale zdrowotne – już nie. Do czerwonego mięsa najlepiej pasuje herbata ziołowa, a jeśli mamy ochotę na wino, odczekajmy 2-3 godziny po mięsnym posiłku.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

adtx